Tips 8
Bygg hjernen til barnet
Se, snakk, syng og lek med babyen. Da bygger du barnets hjerne. Gjør de dagligdagse gjøremålene, som måltider og bleieskift, om til hjernebyggende aktiviteter.
Følg barnets blikk og snakk om det dere ser («den klossen var fin – vil du ha den?»). Sett ord på og aksepter følelsene til babyen («det er lov å bli utålmodig når det er lenge å vente»). Be om hjelp på helsestasjonen dersom samspillet er vanskelig.
Tiden fra unnfangelse til 2-årsalder blir kalt de 1001 kritiske dager. I den perioden trenger barnet gode stabile voksne rundt seg for at hjernen skal utvikle seg best mulig. Det er viktig med aktiviteter som er hjernebyggende, og nå kommer noe som kanskje høres rart ut: Spill tennis med din baby - det er bra for hjernen! De fleste ser da for seg en liten tennisball som to mennesker slår mellom seg med en tennisracket. Frem og tilbake og full aktivitet! Akkurat sånn er det samspillet mellom barn og foreldre bør være for å utvikle hjernen til barnet. De små barna er aktive overfor de voksne gjennom å sende ansiktsbevegelser, babling, gråt, gester og emosjonelle uttrykk - helt av seg selv. De voksne gjør det samme tilbake, og svarer dermed på barnets kommunikasjon ved å returnere gester, lyder, pust og bevegelser. Slik går samspillet mellom dere – frem og tilbake – akkurat som i en tenniskamp. Det babyen din trenger, er at du blir en god nok tennisspiller til at hjernen bygges slik den skal.
- Babyer synes det er spennende å utforske verden, men de kan også bli trøtte og slitne. Følg med på om babyen din har det bra eller ikke. Når babyen din har det bra - forsøk å se verden gjennom babyen sine øyne, og snakk om hva du da ser. Peker barnet på noe, så del det barnet er nysgjerrig på: «Oi, se der, var den klossen fin? Ville du ha den?» Når du følger barnets initiativ, opplever barnet at det kan kommunisere med deg.
- Del positive følelser med barnet ditt sånn at følelsene blir ekstra store og gode. Noen ganger liker babyen bare å titte på deg mens du kanskje holder den inntil deg. Gled deg over babyen din i det den forelsker seg i ansiktet ditt.
- Når babyen din ikke har det så bra og er urolig eller ute-av-seg, trenger det hjelp fra deg til å roe seg. Organiser følelsene til babyen ved å sette ord på og aksepter dem. For eksempel sånn: «Ååh ble du litt utålmodig nå – ja, det var lenge å vente på maten.» Når babyen din har sterke følelser, vil den som regel bli løftet opp og holdt.
- Noen ganger trenger babyen å ta en pause fra samspillet mellom dere. Vær tålmodig, ikke gå din vei. Bli hos babyen når den vender blikket bort fra deg, og vent litt til han eller hun er klar igjen. På den måten styrker du barnets hjerne til å roe seg selv.
- Sist, men ikke minst: Du kan ikke skjemme bort babyen din med for mye kjærlighet. Når dere deler glede, og dere har øyeblikk hvor dere smiler og etterhvert tøyser og ler sammen, så vet vi at dette er godt for hjernebyggingen. Har du lagt merke til at babyer ikke kan få nok av leker som har forutsigbarhet og rytme, som for eksempel sangen «Lille Petter edderkopp» eller titt-tei-leker?
Merker du at det er vanskelig for deg å spille tennis med babyen din? Kjenner du deg usikker og stresset på hvordan du skal returnere babyen sine «server», eller føler du deg fraværende og ikke helt orker å samspille? Du er ikke alene. Ta kontakt med din helsestasjon - de vet at du ønsker det beste for barnet ditt. De er gode på tilknytning og samspill mellom foreldre og barn.
Tiden fra unnfangelse til barnet blir 2 år er særlig viktige for barnets utvikling. I den perioden trenger barnet gode og stabile voksne rundt seg for å utvikle seg best mulig. Du er barnets viktigste hjernebygger.
Treści na tej stronie zostały opracowane we współpracy z psychologami Idą Brandtzæg i Stigiem Torsteinsonem, specjalizującymi się w psychologii przywiązania.